Cercetatorii de la NASA Glenn Research Center au creat un model inovator de anvelopa pentru dotarea vehiculelor NASA cu misiuni pe Marte, ce revolutioneaza toate operatiunile terestre.

Anvelopa pe care o propun cercetatorii este un tor alcatuit din numeroase arcuri dintr-un aliaj de metal “cu memorie” si rezista la cele mai vitrege conditii de temperatura si de drum, dar si la expunerea la radiatii.

Strabate atat terenul nisipos/innamolitor, cat si cel stancos. Mai mult, configuratia atomilor din structura permit revenirea la forma initiala dupa ce anvelopa trece peste un obstacol, dar si la expunere termica.

Ceea ce nu se poate obtine cu un metal obisnuit.

anvelopa NASA aliaj metal cu memorie

Structura autonoma activata termic

O anvelopa care isi revine, pe drum, la forma initiala, in mod autonom, este foarte utila si pentru aplicatii terestre, nu numai pentru cele din spatiu. Nefiind un pneu conventional, cade necesitatea unei jante clasice.

Inchipuie-ti la cate servicii ar putea fi folosite anvelopele eliberate de toate limitarile pe care le avem in prezent!

NASA estimeaza ca noul tip de anvelopa din aliaj cu memorie va fi folosit in misiunea pe Marte din 2026Mars Sample Return Mission.

Expertii sunt siguri ca pneul va trece peste toate obstacolele intalnite pe solul imprevizibil al planetei, spre deosebire de roata vehiculului Curiosity care, la intoarcerea pe pamant, aducea cu o ceapa.

defecte roti NASA pe Marte

Sursa informatiilor: Tire Technology International

Sursa imaginilor: National Aeronautics and Space Administration

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor tai.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

Ne puteti urmari si da Like pe: