Sistemele “inteligente” folosite in industria auto nu sunt o noutate, dar se perfectioneaza cu fiecare an. Am putea spune ca in 2018 beneficiem de o tehnologie care ne usureaza mult viata.

Iti prezentam in articol doar cateva platforme brevetate de producatori de anvelope foarte cunoscuti, iar daca cunosti si un alt sistem, te incurajam sa ni-l descrii intr-un comentariu.

Zilele trecute iti povesteam despre Goodyear Fuelmax Performance, o gama noua de anvelope cu marcaj RFID. Odata cu lansarea lor, Goodyear a prezentat si doua aplicatii noi din portofoliul Goodyear Proactive Solutions – una pentru soferii de autocamioane si o a doua pentru managerii de flote.

Goodyear drive over reader aplicatii noi

Aplicatiile furnizeaza informatii despre anvelope/vehicule in timp real si ajuta la gestionarea situatiilor neprevazute, fara accidente, pierderi si erori umane, eficientizarea costurilor si scurtarea timpilor de livrare.

Goodyear-Drive-Over-Reader a fost testata la targul IAA pentru vehicule comerciale din acest an. La trecerea autocamioanelor peste o placa cu senzori montata la sol, sunt inregistrate in cateva secunde informatii despre anvelope:

  • adancimea benzii de rulare;
  • presiunea;
  • sarcina pe ax si greutatea totala a vehiculului;
  • eventuale probleme de uzura.

Soferul detine controlul

Platforma Pirelli Connesso e un alt sistem integrat deocamdata in anvelopele PZero si Winter Sottozero. Practic, senzorii incorporati in peretii celor patru anvelope sunt conectati prin Bluetooth la o unitate de control existenta in automobil si la o aplicatie de mobil conectata la Pirelli Cloud.

Date despre fiecare anvelopa sunt colectate si trimise la unitatea centrala si la Pirelli Cloud. Mai apoi, valorile inregistrate, ajung la sofer prin aplicatia sa personalizata. Vezi din video cum functioneaza sistemul Pirelli Connesso:

Nu in ultimul rand, Continental si-a prezentat anul trecut la Targul IAA cele mai proaspete solutii care fac parte din trei curente:

  • conducerea asistata si automatizata a vehiculelor,
  • electrificare;
  • interconectare.

Printre noutati se numara si anvelopa inteligenta cu senzori integrati ContiSense pentru monitorizarea starii anvelopei si a carosabilului. Prin sistemul ContiAdapt, produsul isi poate schimba suprafata petei de contact. Presiunea din pneu se modifica prin activarea unor microcompresoare care ajuta anvelopa sa se plieze la diferite conditii de drum.
ContiSense si ContiAdapt maresc gradul de siguranta si confort pentru soferii de azi si pentru pasagerii masinilor autonome, de maine.

Mai multe informatii despre super inovatiile Continental gasesti aici.

Anvelopele inteligente se combina cu masini la fel

Daca anii trecuti erau doar in stadiul de proiectare, azi farurile inteligente sunt o realitate. Produsele sunt, insa, rezervate pentru cele mai noi modele de autoturisme Mercedes-Maybach S-Class.

mercedes benz s class faruri inteligente

foto: mercedes-benz.com

Pe langa faptul ca pot seta intensitatea luminii emise, fiind “politicoase” cu ceilalti soferi si cu pietonii, farurile au si posibilitatea sa proiecteze pe suprafata drumului imagini de rezolutie HD.

Acestea pot fi semnale de avertizare, alerte vizuale care sa evidentieze pietonii de pe marginea drumului, simboluri si altele.

Senzorii si software-ul sistemului Digital Light mai pot determina si unde este nevoie de iluminare suplimentara tinand cont de conditiile de drum.

Digital Light se bazeaza pe un modul de iluminat de rezolutie inalta, cu trei LED-uri puternice si un cip DLP cu un milion de micro-oglinzi.

E o tehnologie foarte utila; credem ca vom asista la aplicarea sa si la celelalte modele Mercedes, pentru inceput si, apoi, si la alte masini.

Vezi si video:

Ti-a placut articolul? Da-i share sa il citeasca si prietenii tai!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

Ne puteti urmari si da Like pe: