Autovehiculele diesel sunt deja interzise in cateva orase din Germania, printre care Stuttgart, Hamburg, iar oficialii din Roma le vor opri accesul incepand cu anul 2024.

Din 2019, Barcelona va interzice circulatia masinilor si utilitarelor mai vechi de 20 de ani – diesel si pe benzina.

In tara noastra, Primaria Bucuresti intentioneaza sa restrictioneze circulatia autovehiculelor care nu respecta normele de poluare Euro 5 si Euro 6 in centrul orasului.

masinile diesel interzise

De ce toate acestea? Din cauza gradului ridicat de poluare produs de noxe si de particule ultrafine din tarile UE.

Reprezentantii Comisiei Europene ar putea reclama la Curtea Europeana de Justitie statele unde se depaseste limita admisa de noxe si particule ultrafine, iar sanctiunile se arata a fi foarte dure.

Ce alternative exista?

Daca luam in calcul ultimele masuri, in doar cativa ani vom asista la o scadere a numarului de uzine ce fabrica motoare conventionale si o crestere a celor care produc motoare electrice si/sau hibride.

Va sta vehiculul electric la baza mobilitatii in viitor?

Foarte interesant este punctul de vedere al lui Thomas Koch – specialist in motoare diesel la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe – care vede in interzicerea motoarelor pe motorina o mare eroare.

Koch recomanda ca, in loc sa ne bazam pe o singura tehnologie in ceea ce priveste mobilitatea, statele sa se implice in optimizarea tehnologiilor existente si dezvoltarea de combustibili 100% ecologici.

cum ne vom deplasa in viitor masini diesel, pe benzina, hibrid, electrice

Vehiculele electrice ridica, insa, alte probleme cum ar fi:

  • greutatea vehiculelor,
  • generarea de energie electrica din combustibili fosili – expertii arata ca pe baza acestui tip de energie, motoarele vehiculelor electrice sunt mai ineficiente decat motoarele diesel,
  • costul infrastructurii care se va traduce in taxe si impozite.

In plus, exista si riscul unor avarii greu de controlat, daca autoritatile nu gasesc o modalitate de a controla si separa energia folosita pentru transport de cea necesara altor industrii.

Solutia care ni se serveste pe termen mediu este folosirea motoarelor pe benzina si hibrid, urmand ca in viitor sa ne deplasam cu motoare exclusiv cu propulsie electrica.

Se vor rezolva pana atunci problemele ridicate mai sus? Ramane de vazut.

Daca ti-a placut subiectul, spune-ne parerea ta intr-un comentariu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

Ne puteti urmari si da Like pe: