Ai auzit despre Smart Parking? Iti spunem la ce se refera si cu ce ar putea sa ajute centrele urbane in viitor.

Cautarea unui loc de parcare poate fi o experienta frustranta pentru soferii de astazi. Si nu doar frustranta, ci si costisitoare. Un studiu publicat de Happiest Minds arata ca aceasta goana dupa un loc de parcare consuma aproximativ un milion de barili de carburant in fiecare zi. Iar problema va continua sa se agraveze pe masura ce va creste rata de urbanizare pe plan mondial.

Printre solutiile care promit sa se materializeze in viitorul apropiat se numara sistemul de Parcare Inteligenta (sau Smart Parking). Acest sistem ar favoriza economii considerabile de combustibil – peste 2.20.000 de galoane pana in anul 2030.

solutii pentru parcare, sistem inteligent

Implementata corect, Parcarea Inteligenta ar aduce cu sine numeroase avantaje:

  • ar monitoriza si administra spatiile de parcare disponibile in timp real;
  • ar reduce emisia de C02 si de alti poluanti printr-o mai buna administrare a traficului;
  • ar salva timp si resurse si prin imbunatatirea comunicarii; sistemul ar furniza date utile pentru utilizatori/rapoarte actualizate si detaliate.

85% dintre soferi ar vrea o Parcare Inteligenta

Prin intermediul unei infrastructuri computerizate, sistemul ar functiona in felul urmator:

  •  identifica pozitia vehiculului,
  • verifica locurile de parcare disponibile,
  • recomanda un loc de parcare,
  • aplica eventualele discounturi,
  • monitorizeaza, prin intermediul vehiculului, timpul exact de parcare,  factura fiind plasata, automat, in „portofelul” automobilului incorporat.

Un studiu efectuat de INRIX printre soferii din Statele Unite ale Americii, Germania si Marea Britanie arata ca 85% dintre respondenti si-ar dori sa aiba parte de un sistem computerizat de parcare. Pana la jumatate dintre participantii la studiu ar fi dispusi sa foloseasca un sistem de plata pe mobil, cum ar fi o aplicatie sau un sistem incorporat in autoturism.

La ora actuala, Waze deja foloseste date furnizate de INRIX si poate ghida soferii catre locuri de parcare prin intermediul unor aplicatii incorporate in vehicul.

Ramane de vazut daca sistemul de Parcare Inteligenta (Smart Parking) va fi implementat pe scara larga in viitorul apropiat.

Provocarea cea mare o reprezinta interconectarea tuturor elementelor, dispozitivelor hardware, software, sistemele de comunicatii, aplicatiile intr-o singura platforma, cat si costurile implicate de integrare.

Ai o parere legata de Smart Parking? Mentioneaz-o intr-un comentariu!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

Ne puteti urmari si da Like pe: