Anvelopele pentru remorcile cu 3 osii sunt concepute sa respecte toate cerintele speciale de utilizare pentru aceasta pozitie. Chiar daca pot avea acelasi profil si aceeasi dimensiune, pneurile pentru osia motoare, osia directoare si osiile remorcii nu sunt interschimbabile. In functie de pozitia pe osiile remorcii, anvelopele vor prezenta semne de uzura distincte, ca urmare a frecarii laterale in viraje si a altor manevre la care sunt supuse pe drum.

Camioane trailere anvelope premium

Rotatie – cand anvelopele sunt uzate 50%

Cele de pe prima osie sunt afectate moderat, remorca tinzand sa pivoteze pe cea de-a doua osie; anvelopele de pe a doua osie vor prezenta, in general, semne de uzura longitudinala. Fiindca se deplaseaza usor spre lateral, rata de uzura a anvelopelor de pe prima osie este mai mare decat cea de pe a doua, iar anvelopele de pe a treia osie au cea mai mare rata de uzura din cauza nivelului mai ridicat de abraziune generat de geometria vehiculului. Uzura lor nu se remarca a fi neregulata insa durata de viata a anvelopelor de pe a treia osie poate fi de doua ori mai mica decat a cauciucurilor de pe a doua osie.

Michelin recomanda sa respecti rotatia indicata pe anvelope. In general, se recurge la rotatie atunci cand anvelopele sunt uzate in proportie de 50% si doar o singura data pe timpul duratei de viata pentru ca toate anvelopele sa aiba acelasi randament kilometric.

Sfaturi Michelin privind anvelopele pentru remorcile cu trei osii si rotatia lor.

Recomandari:

  • nu monta anvelopele pentru osiile cu trei remorci (insemnate de Michelin cu marcajul „FRT” – Free Rolling Tyre) pe osia directoare sau pe cea motoare;
  • verifica intotdeauna presiunea anvelopelor si greutatea sarcinii (exemplu: 9 bar pentru anvelopele Michelin 385/55 R 22.5 & 385/65 R 22.5 cu o sarcină de 9T per osie);
  • daca observi semne de uzura laterala, intoarce anvelopa pe janta;
  • nu recomandam recanelarea anvelopelor daca prezinta semne multiple de abraziune si taieturi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

Ne puteti urmari si da Like pe: