Pentru camioane, avem de ales intre cauciucuri radiale sau diagonale. Cele diagonale nu absorb denivelarile, pe cand anvelopele pentru camioane radiale sunt mult mai confortabile. Acestea se mai remarca si prin:

  • viata mai lunga si rezistenta la viteze mari datorita lipsei frecarii pliurilor carcasei;

  • rezistenta la rulare mai mica, aderenta mai buna;

  • silentiozitate;

Anvelopele diagonale (bias) prezinta mai multe perechi de pliuri inclinate la un anumit unghi fata de sensul de inaintare. Spre deosebire de cauciucurile radiale, cele tip bias se uzeaza mai rapid, au o aderenta mai mica si genereaza un consum mai mare de carburant. In plus, fata de o anvelopa radiala, alunecarea lor transversala si longitudinala este mai mare.
Anvelopele radiale favorizeaza economia de carburant – un avantaj notabil mai ales in cazul utilizatorilor de anvelope pentru camioane. Recomandam folosirea de cauciucuri apartinand marilor producatori de anvelope, proiectate cu rezistenta redusa la rulare. Acest fel de produse, de tip Low Rolling Resistance (LRR), cum sunt anvelopele X Line Energy de la Michelin, te ajuta sa economisesti sume importante, cunoscut fiind faptul ca aproximativ 30% din costurile de exploatare reprezinta pretul carburantului.

Mai mult, inainte de achizitia oricarui tip de anvelopa, este necesar sa ceri sfatul distribuitorului, pentru a fi sigur ca produsele se potrivesc in totalitate cu autovehiculul tau si cu cerintele tale exprese.

Gradul de consum al carburantului tine cont si de alti factori, cum ar fi:

  1. tipul vehiculului,

  2. stilul de condus,

  3. tipul incarcaturii,

  4. conditiile de deplasare.

Toate aceste detalii ar trebui specificate distribuitorului, pentru, ca in urma unei analize amanuntite, sa iti recomande cele mai bune cauciucuri din magazin, la pretul pe care il consideri potrivit pentru bugetul tau sau la promotie.
Pentru a economisi carburant sunt indicate anvelopele LRR, care, pe langa faptul ca au rezistenta redusa la rulare, emit mai putine gaze nocive in atmosfera.
Marcile renumite de anvelope ating performante la orice capitol.

Economisire de carburant, aderenta, stabilitate, siguranta, fiabilitate pe trasee lungi, manevrabilitate, distante scurte de franare atat pe suprafete uscate, cat si pe cele umede sunt numai cateva dintre plusurile anvelopelor de tip LRR.

Pentru a economisi carburant si a nu face rabat de la calitate echipeaza intotdeauna autovehiculul (capul-tractor si remorca) folosind anvelope potrivite cu structura sa (cele cu profil adanc imbunatatesc franarea si tractiunea fiind optime pentru deplasare in siguranta pe trasee lungi), cu anotimpul in care circuli si cu tipul de drum.

Citeste intotdeauna eticheta si marcajele de pe anvelopa, pentru a fi sigur ca sunt indeplinite normele impuse la nivel european.

Starea cauciucurilor – presiunea din pneuri – determina, la randul sau, gradul de consum al carburantului deoarece creste rezistenta la rulare.

Verifica intotdeauna starea anvelopelor in cel mai apropiat service din zona.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

Ne puteti urmari si da Like pe: