Stim ca trebuie sa urmarim presiunea optima in anvelopele noastre atunci cand rulam. Siguranta este aspectul numarul 1 pe care trebuie sa il avem in vedere, de fiecare data.
O presiune neconforma, mai mica sau mai mare decat cea recomandata, iti poate pune in pericol siguranta. Cum? Prin faptul ca afecteaza semnificativ comportamentul vehiculului.
Efectele unei presiuni incorecte:
– franarea devine ineficienta; vehiculul nu mai poate evita un impact pe care l-ar fi evitat in conditii de presiune corecta; este pusa in pericol inclusiv siguranta pasagerilor;
– creste riscul de acvaplanare cand presiunea din pneuri scade sub 30% fata de recomandarea constructorului; trebuie sa ai in vedere ca presiunea scade in acelasi timp cu temperatura;
– anvelopele se uzeaza mai rapid;
– creste consumul de combustibil; rulajul in stadii de sub/suprapresiune mai cauzeaza uzura neuniforma si expune cauciucul la explozii;
– scade durata de viata a cauciucurilor cu pana la 8000 de km;
– scade precizia in viraje care trebuie depasite cu o viteza mai mica decat daca pneurile ar avea o presiune in conformitate cu recomandarile.
La ce presiune sa umfli rotile?
Presiunea de umflare care trebuie respectata este cea recomandata de constructorul vehiculului. Aceasta poate fi mentionata:
- pe usa vehiculului ori pe capacul rezervorului de carburant;
- in manualul de utilizare al automobilului;
- in recomandarile constructorului.
Pe autocolantul sau tablita ce provin de la constructorului vehiculului sunt mentionate valorile presiunii in functie de:
- marimea jantelor;
- tipul pneurilor;
- incarcarea maxima – numarul de pasageri si de bagaje admis.
Iti oferim si o formula prin care poate fi aflat nivelul admis al presiunii.
Pentru intrebari suplimentare, te invitam sa ne contactezi!